Gordijnen en matrasbeschermers

Ziekenhuisgordijnen tussen bedden vergeven met resistente bacteriën

Sponsoractie ‘Minder bevallingspijn, met een ziekenhuisgordijn!’

Op de moeder en kind kliniek waar vele vrouwen bevallen hoort hygiëne hoog in het vaandel te staan. Helaas is de praktijk anders. De gordijnen tussen de bedden van ziekenhuizen in Tanzania zitten vol met resistente bacteriën en die kunnen weer andere patiënten besmetten.

Elk ziekenhuis gaat er anders mee om, maar het gebeurt vaak dat de gordijnen een half jaar blijven hangen of tot ze er vies en vuil uitzien. De ziekteverwekkers kunnen dan makkelijk overleven op de gordijnen en van daar overgaan op andere oppervlakten.

Als medisch student van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam doe ik nu onderzoek in het St. Joseph Hospital in Kagondo en het is hoogstwaarschijnlijk dat gordijnen een bron van besmettingen zijn die voorkomen kunnen worden. Er is helaas vaak geen geld voor nieuwe gordijnen.

Een nieuw gordijn kost al snel € 25  en dat is een hoop geld voor een ziekenhuis wat ze niet hebben. Vanuit mijn Stichting wil ik geld inzamelen om 8 nieuwe gordijnen aan te schaffen en daar heb ik € 200 voor nodig..

Hierbij een oproep voor nieuwe donaties zodat er 8 gordijnen aangeschaft kunnen worden voor de moeder en kind kliniek. Voor een impressie kunt u de volgende video bekijken en bijbehorende sponsoractie ‘ Minder bevallingspijn, met een ziekenhuisgordijn!’

Het resultaat is dat de moeder en kind sterfte zal dalen aangezien er minder baby’s en moeders besmettingen zullen oplopen. Ook betekent nieuwe gordijnen dat er veel meer privacy zal ontstaan als een (jonge) moeder aan het bevallen is. Nieuwe gordijnen zijn dikker en van betere kwaliteit en minder doorschijnend en geluidsdempend. Ook kunnen ze regelmatig gewassen worden doordat ze minder kwetsbaar zijn.

In dit bericht bijgaand een aantal foto’s van de gordijnen zoals ze momenteel hangen in het St. Joseph Hospital in Kagondo. Volgende week vertrek ik weer naar een ander ziekenhuis om verder onderzoek te doen.

Gezonde Groet,

Armando van den Berg
3e jaars student Geneeskunde Erasmus MC

Armando werkt in St. Joseph Hospital Kagono

Armando werkt in St. Joseph Hospital Kagono

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *